Cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innhold og gi deg en bedre brukeropplevelse.

Fremlagt statsbudsjett: lønn og HR

Endringer i statsbudsjettet knyttet til lønn og skatt har betydning for næringsliv og privatpersoner. Virksomheter som har oss i OM som samarbeidspartner får tilgang på god rådgivning og kompetanse.

Vi ser på noen av de kanskje viktigste endringene i statsbudsjettet i forhold til lønn og HR.

Lønn og skatt

Arbeidsgiveravgift – ekstra arbeidsgiveravgift

Regjeringen foreslår å fjerne ekstra arbeidsgiveravgift på lønnsinntekter over 850 000 kroner.

Fagforeningsfradrag

Regjeringen foreslår å prisjustere maksimalt fradrag for fagforeningskontingent fra 8 000 kroner til 8 250 kroner.

Frikort

Frikortgrensen økes fra 70 000 kroner til 100 000 kroner. Dette henger sammen med økning av nedre grense for å betale trygdeavgift.

Minstefradrag

Regjeringen foreslår å redusere minstefradraget i lønn fra 104 450 kroner til 92 000 kroner, og i pensjon fra 86 250 kroner til 73 150 kroner i 2025. Reduksjonen må ses i sammenheng med en om lag tilsvarende økning i personfradraget.

Opsjoner i arbeidsforhold

Regjeringen foreslår å utvide den særlige ordningen for beskatning av opsjoner i oppstarts- og vekstselskaper.

Pendlere som bor på brakke – fradrag for kost og losji

Regjeringen foreslår å oppheve 24-måneders tidsbegrensning av retten til fradrag for merkostnader til kost og losji for pendlere som bor på brakke.

Reisefradrag

Regjeringen foreslår å øke nedre grense i reisefradraget til 15 250 kroner, som er lavere enn anslått prisvekst. Videre foreslås det å øke øvre beløpsgrense og kilometersats mer enn anslått prisvekst, til henholdsvis 100 880 kroner og 1,83 kroner per kilometer. Det gir en reell lettelse i reisefradraget sammenlignet med referansesystemet.

Skattefri arbeidsinntekt - lønnsopplysningsplikt

Regjeringen vil øke beløpsgrensen for lønnsopplysningsplikt, slik at grensen for skattefri arbeidsinntekt for småjobber fra en arbeidsgiver øker fra 1 000 kroner til 2 000 kroner.

Skattefrie personal rabatter

Regjeringen vil øke grensen for skattefrie personal rabatter fra 8 000 kroner til 10 000 kroner.

Trinnskatt

Regjeringen foreslår at satsene i trinn 1 og 2 i trinnskatten videreføres uendret, mens satsene i trinn 3 til 5 økes med 0,1 prosentenhet.

Innslagspunktene i trinn 1 og 2 øker til henholdsvis 217 400 kroner og 306 050 kroner. Innslagspunktene i trinn 3 og 4 øker til henholdsvis 697 150 kroner og 942 400 kroner. Innslagspunktet i trinn 5 øker til 1 410 750 kroner.

Trygdeavgift

Regjeringen foreslår å redusere satsen for trygdeavgift på lønn og trygd til 7,7 prosent og på næringsinntekt til 10,9 prosent. Satsen for pensjon videreføres på 5,1 prosent. Nedre grense for å betale trygdeavgift økes til 99 650 kroner.

Personal

Arbeidslivskriminalitet

Regjeringen foreslår å øke budsjettet til Arbeidstilsynet med 18 millioner kroner. Samlet er den totale bevilgningen til Arbeidstilsynet på 901,7 millioner kroner.

Regjeringen foreslår også å øke støtten til Fair Play Bygg Norge med 2 millioner kroner, slik at det totale tilskuddet til Fair Play Bygg blir 4 millioner kroner i 2025.

Arbeidsmarkedstiltak (flere i jobb)

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak med 500 millioner kroner. Bevilgningen skal gå til arbeidsmarkedstiltak, inkludert personellressurser i NAV, arbeids- og utdanningsreiser og funksjonsassistanse i arbeidslivet. Tiltakene skal hjelpe folk med å komme seg inn på jobbmarkedet.

Samlet er den totale foreslåtte bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak på 11,6 milliarder kroner.

Regjeringen foreslår også å bevilge 17 millioner kroner til å utvikle lavterskeltilbud og mer tilpassede tjenester for unge med sammensatte problemer.

NAV

Regjeringen foreslår å øke driftsbevilgningen til NAV med 75 millioner kroner for å styrke den arbeidsrettede oppfølgingen på NAV-kontorene.

Sykepenger

Regjeringen foreslår å bevilge 62,2 milliarder kroner til sykepenger for arbeidstakere i 2025. Dette er en økning på 7,9 milliarder kroner. Økningen kan forklares med høyere sykefravær og lønnsvekst. Utgiftene til sykepenger påvirkes også av utviklingen i sysselsettingen.

Uføretrygd

Regjeringen foreslår å bevilge 132,6 milliarder kroner til uføretrygd i 2025. Dette er en økning på 6,6 milliarder kroner. Hovedårsaken til at utgiftene øker er forventet vekst i grunnbeløpet.

Regjeringen vil gjøre det enklere å kombinere arbeid og uføretrygd, og foreslår å bevilge 12 millioner til nødvendige endringer i NAV og til litt høyere utgifter til uføretrygd.

Regelendringen gjelder uføre som er i et såkalt arbeidsforsøk og tjener så mye at de står i fare for å måtte betale tilbake hele uføretrygden. I dag åpner reglene for ett arbeidsforsøk. Regjeringen vil utvide muligheten slik at uføre kan prøve seg i arbeid flere ganger uten å betale tilbake trygd.

Varig tilrettelagt arbeid (VTA)

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til VTA med 73,5 millioner kroner. Det vil gi rom for om lag 500 nye plasser i 2024. Økningen er i tråd med regjeringens fireårige opptrappingsplan for VTA (2024-2027), der VTA styrkes med om lag 2 000 nye plasser innen utgangen av 2027.

Samlet foreslår regjeringen å bevilge 2 222 millioner kroner til VTA i 2025.

Vi henviser til Statsbudsjettet 2025 - regjeringen.no

og har ellers gjengitt oversikt fra Visma.

Har du spørsmål om stillingen?

Ta kontakt med daglig leder Vibeke Sørensen om du har spørsmål om stillingen.

Ledige stillinger

No items found.

Bli kunde hos oss

Vi anbefaler gjerne både skybaserte regnskapsløsninger og ulike måter vi kan samarbeide på, basert på din bedrift og hvilke behov du har. Svar oss på noen få spørsmål om bedriften, og få et uforpliktende tilbud. Eller kontakt oss og avtal et gratis rådgivningsmøte.