Cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innhold og gi deg en bedre brukeropplevelse.

Påske og andre inneklemte helligdager

Det er ikke lenge til påske og inneklemte helligdager, da vet vi at mange har spørsmål om regelverket rundt lønn og arbeidstid.

Arbeid, arbeidstider og lønn på helligdager

Det kan være greit med en liten påminnelse om hovedreglene for lønn og arbeidstid når vi nærmer oss påske og vårens helligdager.

Onsdag før skjærtorsdag

For onsdag før skjærtorsdag, er hovedregelen etter arbeidsmiljøloven at ansatte skal ha arbeidsfri fra klokken 18.00. Arbeid etter dette tidspunktet regnes som søndagsarbeid og er av den grunn kun tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig.

I mange tariffavtaler er det avtalt kortere arbeidstid denne dagen, men tidspunktet for når arbeidsdagen avsluttes kan være ulikt i de ulike avtalene. En del ikke-tariffbundne virksomheter har også valgt å innføre kortere arbeidsdag denne dagen som et gode for de ansatte. «Halv dag» onsdag før skjærtorsdag er med andre ord ikke en rettighet arbeidstakere har etter loven, men kan følge av tariff- eller bedriftsintern avtale.

Helligdager: skjærtorsdag, langfredag, første og andre påskedag

Dette er helligdager, noe som betyr at de fleste som jobber i ordinære virksomheter har fri. Kun arbeid som oppfyller kravene til søndagsarbeid er tillatt.

Påskeaften

Påskeaften er ikke en helligdag, men ifølge arbeidsmiljøloven har ansatte rett til fri fra kl. 15. Arbeid etter dette tidspunktet anses som søndagsarbeid og er dermed kun tillatt om arbeidets art gjør det nødvendig.

Andre helligdager

Foruten vanlige søndager:

  • 1. nyttårsdag,
  • Skjærtorsdag,
  • Langfredag,
  • 1. og 2. påskedag,
  • Kristi himmelfartsdag,
  • 1. og 2. pinsedag,
  • 1. og 2. juledag.

Høytidsdager

Etter lov om 1. og 17. mai som høgtidsdager § 1 er 1. og 17. mai høytidsdager og likestilt med søndager. Dagen før 1. og 17. mai skal likevel regnes som vanlig virkedag, ikke som dag før søndag, dersom den ikke faller på en lørdag, dagen før Kristi Himmelfartsdag eller på en søndag eller annen helgedag, jfr. nevnte lov.

Søndag- og helgedagsarbeid

Søndag- og helgedagsarbeid, jf. aml § 10-10 første ledd er:

  • Arbeid som utføres fra lørdag kl. 18.00 til søndag kl. 22.00.
  • Arbeid som utføres fra kl. 18.00 dagen før helgedager til kl. 22.00 på helgedagen.
  • Julaften, påskeaften og pinseaften skal det være arbeidsfri fra klokken 15.00 til klokken 22.00 neste dag. Arbeid innenfor dette tidsrommet regnes som søn- og helgedagsarbeid.

Døgnskillet mellom søndag- og helgedagene når to eller flere søndager- og helgedager kommer etter hverandre er kl. 22.00.

Arbeid som etter loven ikke kan holdes i gang på søndager, skal slutte senest kl 22.00 dagene før 1. og 17. mai. Dette gjelder ikke arbeid ved faste utsalgssteder og faste utsalgssteder kan derfor arbeide frem til kl 24.00 dag før 1. og 17. mai.

Lønn

Her går det i utgangspunktet et skille i forhold til om man har fast månedslønn eller om man er timelønnet. Skillet kan overstyres av tariffavtaler, ordninger eller avtaler i den enkelte bedrift.

Fast månedslønn

Arbeidstakere som har fastlønn vil som hovedregel ha ett fast beløp utbetalt hver måned uavhengig av hvor mange arbeidsdager/fridager det er i måneden. Arbeidstakere med fastlønn skal derfor ikke trekkes for bevegelige helligdager.

Timelønnede

Timelønnede arbeidstakere får i utgangspunktet kun lønn for de timene de faktisk arbeider og har ikke en lovregulert rett til lønn på helligdager. Er det ikke utført arbeid, vil det for timelønnede være tariffavtale som regulerer arbeidstakerens rett til lønn disse dagene. For bedrifter som ikke er bundet av tariffavtale, bør dette være regulert i interne avtaler/personalhåndbok. En timelønnet skal derfor ikke trekkes noe, men vil ha krav på lønn for de bevegelige helligdagene i påsken dersom vedkommende faktisk har arbeidet eller det er fastsatt i tariff- eller bedriftsintern avtale.

Tillegg for helligdag

Eventuelt "helligdagstillegg" for arbeid i påsken er ikke lovregulert. Slikt eventuelt tillegg vil være regulert av arbeidsavtalen til hver enkelt, interne regler eller tariffavtale.

OM Regnskap er her for deg

Lurer du på noe mer i denne forbindelse, setter vi pris på at du tar kontakt. Har du andre ting du lurer på eller vil diskutere med oss, skal du vite at vi er klare til å hjelpe deg med det du trenger hjelp til. Vårt mål er å bidra til at kundene våre gjør det best mulig.

Snakk med din kontaktperson eller ta kontakt med meg som er daglig leder, Vibeke på mobil 932 45 454 eller på mail Vibeke@om-regnskap.no

Har du spørsmål om stillingen?

Ta kontakt med daglig leder Vibeke Sørensen om du har spørsmål om stillingen.

Ledige stillinger

No items found.

Bli kunde hos oss

Vi anbefaler gjerne både skybaserte regnskapsløsninger og ulike måter vi kan samarbeide på, basert på din bedrift og hvilke behov du har. Svar oss på noen få spørsmål om bedriften, og få et uforpliktende tilbud. Eller kontakt oss og avtal et gratis rådgivningsmøte.