Skal vi være tilknyttet en bedriftshelsetjeneste?
Reglene for bedriftshelsetjenesten ble endret fra 1. januar og bedriftshelsetjenesten sin rolle og mandat blir enda tydeligere. Bedriftshelsetjenestene skal først og fremst bidra til det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet til virksomhetene. Det er ingen endring i hvilke virksomheter som plikter å knytte seg til godkjent bedriftshelsetjeneste.
Arbeidstilsynet har samlet flere spørsmål og gitt svarene på mye av det folk lurer på. Vi har plukket ut noen av disse under her:
Må et AS med kun en eier og denne er eneste ansatte være tilknyttet BHT?
Svar: Nei
Må et enkeltpersonforetak (EPF) uten ansatte være tilknyttet BHT?
Svar: Nei
Er det mulig å søke om fritak for å være tilknyttet BHT?
Svar: Ja, men det krever god dokumentasjon.
Hvem har plikt til å knytte bedriftshelsetjeneste til virksomheten?
Se oversikt her.
Hva skjer hvis vi er pliktig og likevel ikke har BHT?
Ved et eventuelt tilsyn vil det kunne resultere i pålegg, vedtak om stans, tvangsmulkt og overtredelsesgebyr. Hvilket nivå det startes på vil avhenge av hvor alvorlig bruddet er.
Arbeidstilsynet viser til: "alvorlige brudd som utgjør en betydelig sikkerhets- eller helserisiko for arbeidstakerne, eller der tilsyn og pålegg ikke har ført til en forbedring.
Dersom bruddet kan utgjøre en åpenbar risiko, for eksempel ved farlig arbeid i høyden, kan vi ta i bruk overtredelsesgebyr uten at det tidligere har vært gitt pålegg for det samme forholdet. Når vi avdekker at virksomheten gjentatte ganger bryter arbeidsmiljøloven, øker vi gebyret."
Hvor finner jeg en godkjent BHT?
Du kan finne bedriftshelsetjeneste i ditt område her.
Har du noe du vil diskutere er det bare å ta kontakt med oss i OM Regnskap.